brandpunt+

Interview

Na #metoo: dit fotomodel komt in actie tegen ‘vunzografen’

Hester van Yperen

Dirk Mostert

Fotomodel Megan Versteeg (20) komt in het geweer tegen zogenoemde ‘vunzografen’, fotografen die zich schuldig maken aan seksueel wangedrag tegen vaak heel jonge modellen.

"Ik ben Megan Versteeg. Dit verhaal doe ik om jonge modellen wegwijs maken in de Nederlandse modewereld, waarin seksuele intimidatie en misbruik te vaak voorkomen. Ik werk pas een jaar als amateurmodel en heb al het nodige meegemaakt."

Meisjesdroom


"Het is mijn meisjesdroom om model te worden. Ik wil er mijn werk ervan maken. Voor dit werk moet je wel de juiste lengtes en maten hebben. Ik kom een paar centimeter te kort. Maar voor commerciële fotoshoots is dat vaak geen probleem, dus daar probeer ik tussen te komen."

Van naaktfoto’s tot seks


"Ik doe meestal TFP-shoots: Time for Print. Dat zijn gratis fotoshoots. Daarbij werken de amateurfotograaf en het amateurmodel vaak voor niets, om zo allebei hun portfolio te vullen. Er zijn prima TFP-fotografen, maar sommigen gaan te ver. Ze willen heel graag naaktfoto’s maken, onder het mom van ‘dan kom jij verder’. Ze zeggen dat ze dan zorgen voor connecties en dat je in de modellentop komt. Sommige fotografen vragen ook om met ze naar bed te gaan. Ik hoor veel modellen die denken dat ze zo inderdaad hoger in de top komen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Als jij laat zien dat je goede poses aanneemt en goed je werk doet, dan moet je verder komen. Niet omdat je met iemand naar bed gaat."

Vunzografen


"Er zijn ook festivals of events met een bepaald thema, kostuumfestivals of fantasy fairs bijvoorbeeld. Daar lopen dan wat ze noemen ‘vunzografen’ rond. Die komen alleen maar om kiekjes te maken van de borsten en de inkijk van modellen. Op die evenementen lopen modellen en anderen rond in kostuums van elven, sprookjesfiguren of superhelden. Sommigen werken maanden aan een kostuum, soms zelf een jaar. Maar daar gaat het die vunzografen niet om."

"Er lopen hordes vunzografen rond die zo pikant mogelijke foto’s willen maken. Sommige leggen modellen zelfs in rare houdingen neer. Er zijn ook fotografen die ongevraagd foto’s maken en dat niet eens aan een model vragen. Je merkt dat het puur gaat om hun eigen perverse ideeën."

Onder je rok kruipen


"Voor gewone fotografen die op deze evenementen zijn, is dit ook enorm vervelend. Zij lopen daar om het model in het mooie kostuum te fotograferen. En dan lopen al die vunzografen daartussen. Je haalt ze er makkelijk uit. Ze gaan op grond liggen, proberen modellen van onder te fotograferen of kruipen onder hun rok. Normale fotografen zijn vaak druk bezig met de belichting. Maar als ze opeens jouw borsten proberen te fotograferen, dan weet je het wel."

"Het is vrij bizar. De afgelopen tijd zijn de organisatoren van dit soort evenementen wel bezig om die vunzografen weg te houden. Vrouwen zouden dit niet moeten pikken, maar dat gebeurt wel. Je hebt het ook niet altijd onder controle. Als er dertig fotografen staan en er staan twee of drie vunzografen tussen, kun je niet zeggen ‘ga maar weg allemaal’."

Shoots in lingerie


"Bij de TFP-shoots ging ik in het begin nog wel eens in lingerie en ook wel eens naakt. Ik wilde het uitproberen. Je wil kijken waar de grenzen liggen. Waar je je wel of niet prettig bij voelt. Ik heb dat altijd gedaan waar iemand bij was. Maar in mijn ogen zijn dat niet altijd de mooiste foto’s geworden. Voor mij zijn dat gewoon die in een leuke jurk en de beste poses."

#MeToo nog maar het begin


"Ik vind de #metoo-beweging heel goed. Dit zijn zaken die naar buiten moeten komen. Ik denk dat dit nog maar een begin is en dat we er nog lang niet zijn. Er moet nog veel gebeuren wil je misstanden in de fotografiewereld zoveel mogelijk beperken."

"Ik probeer jonge meiden altijd te waarschuwen. Dat ze nooit alleen naar fotoshoots moeten gaan. Neem iemand mee die je vertrouwt. Als een fotograaf zegt dat je niemand bij je mag hebben, is het al verkeerde boel."

Schaam je niet


"Modellen praten hier niet makkelijk over. Ze schamen zich snel dat ze erin zijn getrapt en dat ze toch tegen hun zin naakt op de foto zijn gegaan. Dat begrijp ik. Het is niet iets waar je makkelijk over praat. Ook zijn er modellen die al een carrière hebben opgebouwd die hun carrière niet omver willen helpen."

"Ik ben misschien een van de weinigen die mijn mond opendoet. Ik schaam me gewoon niet. Je moet erover kunnen praten, dat wil ik iedereen laten weten."

In onze tv-reportage op dinsdag 7 november 2017 komen naast Megan Versteeg twee topmodellen naar buiten met hun verhalen. Net als Megan willen zij daarmee opkomen voor minderjarige en jonge modellen die slachtoffer worden van ‘vunzografen’. Zij vertellen ook over misbruik binnen de professionele modellenwereld en hoe zij gelokt werden met seks-aanbiedingen in het escort-circuit.


Brandpunt doet onderzoek naar misstanden in de modellen- en acteerwereld, o.a. naar misbruik en uitbuiting van kindermodellen en minderjarige modellen, modellenhandel en de rol van modellen- en castingbureaus.

Informatie en tips kun je vertrouwelijk delen met onze researcher Hester van Yperen: (06) 539 558 78 / hester.vanyperen@kro-ncrv.nl