brandpunt+

Reportage

MBO-ers willen net zo behandeld worden als HBO-ers

Daan van de Staaij

MBO-ers die dreigen uit te vallen op school onderzochten voor de minister van Onderwijs hoe het beter kan. Zoals zorgverlof voor leerlingen die thuis voor iemand zorgen en een studentenvereniging voor HBO-ers en MBO-ers.

De jonge adviseurs van stagebedrijf StudioMoio in Leiden trokken de afgelopen zes maanden het hele land door om te spreken met leerlingen, docenten, onderwijsbestuurders en experts. Ze spraken met ruim 100 schoolverlaters en 300 jongeren die dreigen uit te vallen. Minister Jet Bussemaker nam het onderzoek ‘Gelijke kansen in het Onderwijs’ maandag in ontvangst.

Doelgroep als bron

De onderzoekers hebben hun eigen ervaringen met het onderwijs in het onderzoek betrokken. Ze hebben zelf ook te maken met schooluitval, motivatieproblemen of een negatief studie advies. Een omvangrijk probleem in het mbo-onderwijs waar het advies ook oplossingen voor aandraagt.

Brandpunt volgde de jongeren, bekijk hier de reportage.

'MBO-ers kansrijk en divers'
In het rapport rekenen de onderzoekers vooral af met het stereotiep van de mbo-er die ‘lager opgeleid’ is dan het hoger onderwijs. Ze benadrukken de kwaliteiten en talenten die net zo goed aanwezig zijn binnen de doelgroep. “We zijn geschrokken van de mate van onderwaardering die heerst onder de scholieren in het MBO. We kregen energie van de motivatie die breed aanwezig is om te willen leren."

Meer aandacht voor individu
De onderzoekers pleiten voor meer maatwerk en oog voor de leerbehoeftes van het individu op MBO-scholen. Nu is de situatie te grootschalig en moeten leerlingen zich vooral aan zien te passen aan het systeem. Wie afwijkt loopt te snel de kans in de problemen te raken, stellen de onderzoekers. "Het begint met “wie heb ik in de klas” en niet met “welk curriculum gaan we dit jaar geven. Wie in de klas zitten, bepaalt dus mede welke lessen op welke manier gegeven worden." De jongeren willen professionaliseringstrainingen voor docenten om om te gaan met ‘zorgleerlingen’, meer ruimte voor leerlingen die mantelzorg verlenen om af en toe afwezig te zijn en een studentenvereniging waarin MBO-leerlingen samen zitten met HBO en WO-leerlingen.

De onderzoekers filmden hun zoektocht, bekijk de video hier https://vimeo.com/187685704