brandpunt+

Achtergrond

Deze Oekraïense kinderen zijn klaar voor de strijd tegen de Russen

Anne Rotteveel

Dit weekend zong OG3ENE er nog op het songfestival, vandaag zingen kinderen in Oekraïne bij het kampvuur patriottische liederen na een dag vol gevechtstraining. Klaar om de strijd aan te gaan met de Russen.

Oefenen met echte wapens

Oorlogje spelen deed iedereen vroeger weleens. Maar dit trainingskamp is verre van onschuldig en hier is het niet gezellig. De kinderen moeten serieus en toegewijd zijn. Er wordt niet gelachen tijdens de trainingen, ze mogen niet opgeven. Met houten en gedemonteerde wapens oefenen de kinderen dagenlang. Ze worden gedrild tot echte soldaten. Ze moeten altijd sneller lopen, rechter staan of harder zingen. 

Lead us all to the battle for Ukraine
Our motherland Ukraine will be free
Draw the daggers at the muscovites
Let Moscow lay in ruins, we don’t give a damn
The whole Ukraine is behind us
We will conquer the whole world
Death, death to the muscovites

For our freedom, for the beauty of our land!
We will go trough hell and high water for our people, hey!
Nationalist, one, two!
Young eagles, boys, boys, we are young falcons.

Uit volle borst zingen Smolny en zijn vrienden bij het kampvuur, net zo lang tot ze hun stem kwijt zijn. Smolny is negen jaar oud: "Het was mijn eigen keuze. Ik wilde al jaren komen, en mijn droom is eindelijk uitgekomen. Ik zing veel verschillende liedjes, maar ik hou het meeste van de vaderlandsliederen. Als ik die zing, ontwikkel ik niet alleen mijn stem maar ook mijn vaderlandsliefde."

Jonge vrijheidsstrijders

Al meer dan drie jaar vecht Oekraïne tegen pro-Russische separatisten in de oostelijke regio’s. Het conflict heeft inmiddels al meer dan tienduizend levens gekost, en ruim anderhalf miljoen mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Azov is het meest radicale Oekraïense regiment. De groep van gemilitariseerde vrijwilligers organiseert zomerkampen voor kinderen nabij Kiev, om ze op te leiden tot vrijheidsstrijders voor hun vaderland.

Instructeur Gold (23): "Als er geen oorlog in een land is, zouden kinderen natuurlijk helemaal geen besef van oorlog moeten hebben. Maar hier in Oekraïne kunnen we niet anders. Vandaag de dag moeten we ze uitleggen wat het is. We brengen ze liefde voor Oekraïne, eerlijkheid en rechtvaardigheid bij. Ze moeten leren hoe ze hun families kunnen verdedigen. De generatie van vandaag moet de fundering van de volgende verzekeren."