brandpunt+

Verdieping

Kinderartsen ontdekken 16 ernstige misstanden bij alternatieve kindergenezers

Hester van Yperen

Een ondervoede baby, een kleuter bijna in shock, een kind dat een stuk darm moet missen. Twee kinderartsen maakten een lijst met excessen van ernstige complicaties die kinderen opliepen bij "kinderkwakzalvers". En zij pleiten voor strengere eisen.

Zeker 125 duizend kinderen gaan elk jaar naar een alternatieve behandelaar. Vooral baby’s, peuters en pubers. Zij gaan bijvoorbeeld naar natuurartsen, osteopaten, chiropractoren of kinesiologen. Het gaat om behandelingen die niet bewezen effectief zijn, maar over de risico's was tot nu toe weinig bekend. Voor het eerst hebben kinderartsen daarom nu ernstige misstanden in kaart gebracht.

Excessenlijst

Twee kinderartsen hebben namens de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen (NVK) deze excessenlijst gemaakt en ons inzage gegeven. De kinderartsen, Arine Vlieger van het Sint Antonius Ziekenhuis en Jan Peter Rake van het Martini Ziekenhuis, hebben aan alle kinderartsen in ons land gevraagd ernstige misstanden over alternatieve genezers te melden. In 2,5 jaar tijd ging het in totaal om 16 ernstige voorvallen.

"Het is een klein aantal meldingen, maar ze zijn wel heel ernstig", licht kinderarts Rake toe. De lijst geeft volgens de kinderartsen nu al aanleiding om het alternatieve genezers die geen medische achtergrond hebben te verbieden kinderen tot 12 jaar te behandelen.

Dit zijn een aantal misstanden die zijn gemeld:​
 

 • Baby behandeld door een chiropractor terwijl hij ondervoed is, wat de chiropractor niet had onderkend.
   
 • Baby heeft een gezichtsverlamming na een behandeling bij een osteopaat.
   
 • Kleuter met pinda-allergie raakt bijna in levensgevaarlijke shock nadat een kinesioloog hem behandelt met een pinda op zijn huid.
   
 • Kind met astma heeft weer een astma-aanval nadat de alternatieve behandelaar adviseert te stoppen met astmamedicijnen die de kinderarts voorschreef.
   
 • Kind met eczeem krijgt Chinese kruiden. Daar zitten steroiden in die de bijnier van het kind bijna kapot maakten.
   
 • Kind met ernstig overgewicht loopt vier jaar lang bij een natuurarts zonder een kinderarts te bezoeken. Kinderarts ontdekt obesitas die hierdoor vier jaar lang onbehandeld is gebleven.
   
 • Kind met darmziekte komt bij natuurarts die adviseert te stoppen met de reguliere medicijnen en te starten met een ontgiftingsdieet. Kind komt vervolgens weer bij kinderarts die enorm gewichtsverlies constateert en een hele zieke darm, waardoor er uiteindelijk een stuk van zijn darm af moet.

Op de volledige lijst staan nog meer excessen, waarbij vaak jonge kinderen het slachtoffer zijn. Onze presentator Liesbeth Staats ging daarom op pad met de vraag: moeten we kinderen nog wel blootstellen aan alternatieve geneeswijzen?