brandpunt+

Reportage

Iedere week wordt er in Nederland een kindje geboren met een onduidelijk geslacht

Odette Joosten

Is het een jongen of een meisje? Het is de eerste vraag die gesteld wordt aan kersverse ouders. Maar iedere week wordt er in Nederland een kindje geboren met een onduidelijk geslacht. Dus zonder penis of vagina. Hoe wordt dan bepaald of het kind een hij of een zij is? In het Radboud UMC in Nijmegen werkt een team van specialisten dat kinderen en hun ouders begeleidt, die geboren zijn met een intersekse conditie, een variatie aan het geslacht. Dit DSD ( disorders of sex development) behandelteam probeert in een week tijd het geslacht van het kind te bepalen en te beslissen, samen met de ouders van de pasgeboren baby, of het nodig is om het geslacht ook chirurgisch aan te passen.

Duivels dilemma

Het blijkt een duivels dilemma. De specialisten kunnen namelijk met onderzoek naar hormonen, chromosomen en genen een hoop te weten komen over waarom de baby geboren is met een onduidelijk geslacht, maar ze kunnen niet meten wat een kind zich later gaat voelen. Hun gender is kortom niet te achterhalen. Een jongen of een meisje? Een operatie aan het geslacht om het kindje er dus meer als een jongen of een meisje uit te laten zien, is dus risicovol.

Kinderuroloog Barbara Kortmann van het DSD team Radboud UMC: “Ik zou het vreselijk vinden dat ik een baby opereer die over een aantal jaren naar me toe komt en zegt, hoe heb je dat kunnen doen? Ik wil dat de kans ontzettend klein is dat het kind verandert van geslacht dan dat wij hebben bedacht bij geboorte.”

Artsen willen het kind zo snel mogelijk normaliseren zodat het kind dan gewoon kan opgroeien.

De artsen beslissen dus over het lot van de kinderen. En die keuze is, met alle medische kennis ten spijt, toch niet altijd de juiste. Dat blijkt ook uit het verhaal van ouder Monique. Haar kindje werd geboren met een onduidelijk geslacht. De artsen vertelden dat het een jongetje was en probeerde chirurgisch zijn geslacht zo normaal mogelijk te maken. Toen het jongetje zes jaar oud was, vertelde hij aan zijn ouders dat hij een meisje is. Inmiddels is ze tien jaar, heeft ze een meisjesnaam aangenomen en wordt ze in haar klas volledig geaccepteerd als meisje. 

Ouder Monique: “Ik denk dat het ook aan de maatschappij ligt. Artsen willen het kind zo snel mogelijk normaliseren zodat het kind gewoon kan opgroeien. En veel ouders denken in het begin ook dat het zo werkt. Maak er maar een jongen of een meisje van!”

Medisch ingrijpen heeft zin

Artsen voelen de druk van de ouders om het kind al op jonge leeftijd te normaliseren maar zijn er zelf ook vaak van overtuigd dat medisch ingrijpen wel degelijk zin heeft.

Kinderarts en endocrinoloog Hedi Claahsen, DSD team Radboud: “Ik denk dat alle beslissingen genuanceerd genomen moeten worden. Ja, je moet terughoudend zijn met operaties maar helemaal niet meer opereren, hebben we dan ons doel bereikt?”

Op de vraag of het niet verstandiger is om te wachten met opereren aan het geslacht van het kind totdat het kind zelf kan aangeven of het zich een hij of een zij voelt, is kinderuroloog Kortmann duidelijk: “Ik heb wel het idee dat ik dan vele kinderen tekort doe die hele blij zijn dat ze al jong geopereerd zijn en als een volstrekt normaal kind opgroeien.”