brandpunt+

Nieuws

Drie maanden na Irma laat Nederlands hulpgeld nog op zich wachten

Het Nederlandse kabinet heeft 550 miljoen beschikbaar gesteld aan Sint Maarten. Maar drie maanden na orkaan Irma hebben bewoners van het eiland nog altijd geen cent daarvan gezien.

Lees ook: grootste verzekeraar op Sint Maarten moet nog duizenden claims orkaanschade afhandelen

De interim-regering op Sint Maarten moet aan voorwaarden voldoen voordat het hulpgeld beschikbaar wordt gesteld. De belangrijkste voorwaarde is dat er een integriteitskamer wordt ingesteld, die nagaat of het hulpgeld wel op de juiste plek terechtkomt.

Wederopbouw duurt lang

Schipper Trevor Williams zich af waarom het allemaal zo moeilijk moet. “Ik zie hier niet de hoeveelheid internationale hulp die je zou mogen verwachten.” Hij raakte, op wat kleren na, alles kwijt. Drie maanden na de ramp leeft hij nog altijd onder een afdakje.

De tekst gaat verder onder de video

Maar het kabinet wil zeker weten dat het hulpgeld goed terechtkomt. De vrees is namelijk dat het Nederlandse hulpfonds grotendeels in de zakken van politici op Sint Maarten verdwijnt. Afgelopen woensdag werd bijvoorbeeld oud-parlementariër Patrick Illidge veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden, omdat hij smeergeld had aangenomen van een nachtclubeigenaar. 

Nieuwe anti-corruptiewet

Op diezelfde woensdag heeft het parlement van Sint Maarten een nieuwe ‘anti-corruptiewet’ aangenomen. Die wet maakt de weg vrij voor de vereiste integriteitskamer. Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties heeft laten weten dat er een ‘belangrijke stap’ is gezet in de wederopbouw van het eiland.

Het fonds van 550 miljoen euro zal in delen beschikbaar worden gesteld. De Wereldbank verspreidt het geld op het eiland in verschillende fases. Tussentijds toetst de integriteitscommissie of het geld goed terecht is gekomen.

Bekijk ook de reportage over de wederopbouw van Sint Maarten