brandpunt+

Reportage

Vrouwen vertellen Pari over uithongering en stelselmatige verkrachtingen

Hans van der Steeg

In 2015 reist de Amsterdamse Pari Ibrahim (25) naar Irak. Haar hart breekt als ze ziet hoe haar volk, de Yezidi's, wordt vervolgd door IS. Vrouwen worden verkracht en mannen vermoord. Als de jonge Pari de verschrikkingen hoort, doet ze een belofte.

3000 gevangen in het kalifaat
Twee jaar geleden sloegen de terroristen van IS toe in Irak. In het gebied rondom de berg Sinjar werden tienduizenden Yezidi’s verdreven. Door IS wordt deze religieuze minderheid gezien als duivelaanbidders. Degenen die niet konden vluchten werden vermoord of gevangen genomen en als seksslaaf verkocht aan IS-strijders. Hoewel veel vrouwen en meisjes inmiddels zijn ontsnapt, zitten er nog steeds ruim 3000 gevangen in het kalifaat.

Pari vlucht met haar ouders
Toen de beelden van de verschrikkingen twee jaar geleden onze huiskamers binnenkwamen, zag ook Pari Ibrahim ze. De toen 25-jarige rechtenstudent uit Amsterdam is zelf Yezidi. Als klein meisje vluchtten haar ouders met het gezin naar Nederland.

Yezidi-vrouwen ontsnappen aan IS
Pari wil weten wat er met haar volk gebeurt en reist samen met ons in januari 2015 naar Irak. Daar praat ze voor het eerst met Yezidi- vrouwen die aan de verschrikkingen van IS konden ontsnappen. Ze vertellen Pari over uithongering en stelselmatige verkrachtingen. Maar dat is niet het enige, ze zijn radeloos omdat ze geen idee hebben waar ze terechtkunnen voor hulp.

Hoop na de hel
Pari’s hart breekt als ze het verhaal van de vrouwen hoort. Ze doet een belofte.

Lukt het Pari om haar belofte waar te maken? Onlangs reisden we opnieuw naar Irak om het antwoord op die vraag te vinden.