brandpunt+

achtergrond

Hoe is het nu met Abdulsalam, arts uit Aleppo?

Piet de Blaauw

Eind vorig jaar zond Brandpunt verschillende reportages uit over de Syrische arts Abdulsalam. Zijn verhaal – deels gefilmd met zijn eigen mobiele telefoon – maakte diepe indruk op veel kijkers. De arts die bleef en zijn eigen leven op het spel zette om levens in Aleppo te kunnen redden.

Arts in oorlogsgebied

Vier jaar lang werkt de 38-jarige Abdulsalam onder erbarmelijke omstandigheden in Oost-Aleppo, een stadsdeel dat wordt omsingeld door de regeringstroepen van Assad. Terwijl de stad om hem heen wordt verwoest door luchtaanvallen en grondgevechten doet Abdulsalam zijn doktersplicht. Hij blijft.

Na de val van Oost-Aleppo ontvlucht Abdulsalam de stad en reist naar zijn vrouw en kinderen die jaren eerder al zijn gevlucht naar Turkije. Daarna wordt het stil.

Patïenten altijd op eerste plaats

Deze week was Abdulsalam eregast bij de Chirurgendagen, een congres van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Via een rechtstreekse beeldverbinding werd hij geïnterviewd over zijn werk in Syrië. De dokter vertelde zijn Nederlandse collega’s hoe hij onder extreem moeilijke omstandigheden zijn werk kon blijven doen en hiermee zijn persoonlijke veiligheid op het spel zette, omdat hij zijn patiënten niet in de steek wilde laten. Het verhaal maakte enorme indruk op de Nederlandse chirurgen.

“Ik kan geen kant op”

Voor veel kijkers is Abdulsalam een held, maar zijn leven als vluchteling in Turkije is tamelijk uitzichtloos. Hij heeft geprobeerd om als arts te werken voor Syrische vluchtelingen in Turkije. Dat zijn er naar schatting drie miljoen. Maar dat mag om onduidelijke redenen niet van de Turkse autoriteiten. Hij kan ook niet terug naar Syrië omdat het regime hem als een vijand ziet. Hij heeft immers gewerkt in rebellengebied. “Ik kan geen kant op,” zegt Abdulsalam.

Hoe het nu verder moet, weet hij niet. Abdulsalam mag niet werken, maar een vertrek uit Turkije zit er ook niet in. “Ik heb geen paspoort en heb bovendien de verantwoordelijkheid voor mijn vrouw en twee kinderen.” En werken voor buitenlandse hulporganisaties wordt ook erg ingewikkeld omdat die vooral gebruikmaken van Westerse artsen of lokale artsen die goed Engels spreken. Dat doet Abdulsalam nog niet, ondanks dat hij nu een cursus volgt.

Mochten er mensen zijn die een oplossing weten voor dokter Abdulsalam, melden  bij piet.deblaauw@kro-ncrv.nl