brandpunt+

Reportage

Hoe is het écht om in de Schilderswijk te wonen?

Justus Cooiman

Annemieke Ruggenberg

"Opgegroeid in de Schilderswijk? Dan wordt het niks met je." Dit is de reactie die de Haagse Marokkaanse jongeren doorgaans krijgen als ze vertellen waar ze vandaan komen.

Bekijk de reportage hier

 

"Jongeren vertrouwen de media niet meer"

"Wat doen jullie hier in onze criminele wijk? Oprotten!" Onze aanwezigheid met camera wordt niet altijd op prijs gesteld in de Schilderswijk. "Jongeren vertrouwen de media niet meer," legt Nordin Tahboun uit. "Door het steeds herhalen van beelden van pro IS-demonstraties en door de berichten over criminaliteit denken jongeren dat journalisten alleen langskomen om dat beeld te bevestigen." Het eerste contact verloopt dan ook stroef. Uiteindelijk willen de jongeren toch met ons praten en krijgen we vragen. "Waarom doen jullie dit? Waarom is er ineens ruimte voor een positief verhaal?," wil Nordin weten.

"Als Marokkaan in de Schilderswijk sta je met 2 – 0 achter"

Nee, de Haagse Schilderswijk moet het niet van haar reputatie hebben. Nieuwsberichten over criminaliteit, werkloosheid en radicalisering voeren de boventoon. "Als Marokkaan in de Schilderswijk sta je met 2 – 0 achter," zegt Nordin. Hij kreeg op de basisschool te horen dat hij het als Schilderswijker niet ver zou schoppen. "Dat gaf me extra bewijsdrang," vertelt hij. "Ik kreeg als advies niveau kader, maar heb uiteindelijk vwo gedaan en ben nu afgestudeerd aan de universiteit." Inmiddels werkt de geboren en getogen Schilderswijker samen met de gemeente Den Haag om de jongeren beter te bereiken.

"Ik herken de dingen waar jongeren tegenaan lopen"

De 23-jarige Nordin wil de wereld laten zien dat hij, net als iedere andere Nederlander, wat van zijn leven kan maken. "Een baan als consultant met een auto en een laptop was mijn ideaal. Maar toen ik dat eenmaal had, gaf het me geen voldoening." Terug in zijn geliefde Schilderswijk helpt hij nu als sociaal ondernemer jongeren aan een baan, stage of opleiding en dat is hard nodig, want de wijk heeft het hoogste percentage jeugdwerkloosheid van het land. "Dingen waar jongeren tegenaan lopen herken ik, zoals negatieve reacties op dingen als achternamen, op de Islam en op het feit dat we uit de Schilderswijk komen. Natuurlijk blijft er ook de verleiding om het verkeerde pad op te gaan." Zijn aanpak blijkt een succes. Het afgelopen jaar hielp hij 72 jongeren aan een baan of stage.