brandpunt+

Achtergrond

Nederwiet wordt gereguleerd, maar hoe zit het nou met de hasj?

Jos Slats

De teelt van nederwiet wordt gereguleerd. Coffeeshops kunnen straks hun inkopen doen bij erkende kwekers. Nu kopen de 600 gedoogde verkooppunten van softdrugs hun handelswaar in via de illegale achterdeur. Zo verdwijnt er elk jaar 500 tot 600 miljoen euro in het criminele circuit. De Tweede Kamer heeft in februari dit jaar een wietwet aangenomen die een einde moet maken aan deze situatie. Maar in die wet is niets geregeld over hasj.

Bekijk de reportage terug

Hasj komt vooral uit het buitenland

Zo’n tachtig procent van de omzet van coffeeshops komt uit de verkoop van nederwiet, drugs van eigen bodem. Maar de hasj komt uit de buitenlanden: Nepal, Pakistan, Afghanistan en Marokko. Hasj wordt gemaakt van de hars op de cannabis. Je hebt dus heel wat planten nodig om een onsje hasj te persen. In de genoemde landen staan velden vol cannabis, dus daar valt volop hars te oogsten. In Nederland is dat een stuk lastiger.

"Een Bordeaux wordt het nooit"

Nol van Schaik van coffeeshop Willie Wortel in Haarlem zegt: “We zijn in Nederland prima in staat om zelf hasj te maken, maar dat betekent dat de overheid ook moet toestaan dat er op veel grotere schaal cannabis wordt gekweekt.” Bart Vollenberg, die coffeeshops in Almere en Lelystad exploiteert, is minder optimistisch over de toekomst van 'nederhasj'. “Vergelijk het met wijn,” zegt hij. “We kunnen in Nederland zelf wijn maken, maar een Bordeaux wordt het nooit. Zo is het ook met hasj. Temperatuur, zon en bodem – terroir – zijn bepalend voor de smaak en de kwaliteit. Het heeft ook met persoonlijke voorkeur te maken. Wat mij betreft kan Nederlandse hasj niet tippen aan hasj uit de Nepalese Himalaya.”

Voor hasj is niets geregeld

Coffeeshops willen graag hasj blijven verkopen, maar dat staat op gespannen voet met de wietwet die door de Tweede Kamer is aangenomen. Die voorziet in een 'gesloten systeem' van coffeeshops en kwekers, waarin alleen maar nederwiet omgaat die met een vergunning van de overheid is gekweekt. Voor hasj is niets geregeld. Als coffeeshops straks alleen maar nederwiet mogen verkopen, dreigen de liefhebbers van hasj uit te wijken naar de zwarte markt. Dat is onwenselijk, zowel voor de coffeeshops, die hun omzetten met twintig procent zien dalen, als voor de politiek, die nou juist de criminaliteit wilde aanpakken.

Eén ding staat vast: het aannemen van de wietwet zal voorlopig geen einde maken aan de discussie over de toekomst van het Nederlandse softdrugsbeleid. Wordt vervolgd dus.