brandpunt+

Reportage

Gereformeerde Gemeente wil megakerk bouwen in Zeeuws vissersdorp

Alje Kamphuis

De plek is nu nog gevuld met groen gras en biedt een prachtig uitzicht over landerijen en een natuurgebied. Maar als het aan de gereformeerde gemeente van het Zeeuwse Yerseke ligt zal dit niet lang meer duren. Die wil er een megakerk met tweeduizend zitplaatsen bouwen. Het plan zorgt voor verdeeldheid in het vissersdorp.

Onze kerk zit ingeklemd in een woonwijk in het hart van het dorp. We kunnen hier geen kant op.
Peter de Looff, scriba

Yerseke is met 2381 leden de op een na grootste gereformeerde gemeente van Nederland. De groei van deze orthodoxe stroming binnen de protestantse kerk komt vooral door natuurlijke aanwas. In gereformeerde gezinnen worden doorgaans veel kinderen geboren. Reimerswaal, waar Yerseke onder valt, heeft zelfs de meeste grote gezinnen van Zeeland.
 
Huidige kerk kan geen kant op
De huidige kerk biedt plaats aan 1450 gelovigen en barst volgens de kerkgemeente uit zijn voegen. Scriba Peter de Looff spreekt in de Volkskrant de wens uit om aan de buitenrand van het dorp een nieuw gebedsgebouw neer te zetten. “Onze kerk zit ingeklemd in een woonwijk in het hart van het dorp. We kunnen hier geen kant op.”

Polarisatie in de polder 14 Apr 2015 Polarisatie in de polder
Ik vind dat ze heel fundamentalistisch zijn. Daar heb ik moeite mee.
Jacques Boonman, programmeur Podium Reimerswaal

Plan zorgt voor grote verdeeldheid
Inmiddels zorgt het plan voor grote verdeeldheid in het dorp. Inwoners betwijfelen of de groei van de gereformeerde gemeente zal doorzetten en vragen zich af of zo’n groot gebouw nodig is. Omwonenden van de plek waar de megakerk mogelijk zal verschijnen zijn bang dat ze hun weidse uitzicht over landerijen en een natuurgebied zullen kwijtraken en vrezen verkeersoverlast.


Gemeente wordt gezien als Zeeuws kalifaat
Daarnaast storen inwoners zich aan de SGP,  die de grootste partij in de gemeenteraad van Reimerswaal is en veel invloed heeft. Dat ervoer ook Jacques Boonman, die we spraken voor een reportage over het strenggelovige plaatsje. Zijn theater kreeg minder subsidie omdat de voorstellingen volgens de SGP godslasterlijk zouden zijn. Een raadslid van een lokale partij noemde de gemeente spottend het Zeeuws kalifaat. Boonman: “Ik vind dat ze heel fundamentalistisch zijn. Daar heb ik moeite mee. En het wordt alleen maar erger.”
 
De kerk gaat intussen door met haar plannen. En heeft inmiddels onder haar leden vier van de naar schatting dertien miljoen benodigde euro voor de bouw ingezameld. Het concept bestemmingsplan van de nieuwe kerk zal in oktober in de gemeenteraad worden behandeld.


 
Kijk hier de reportage terug