brandpunt+

Reportage

Experimentele kankermedicijnen sneller beschikbaar: de patiënt als proefkonijn?

Piet de Blaauw

Machteld Veen

Artsen en patiëntenorganisaties zeggen het al langer: stel experimentele kankermedicatie sneller beschikbaar voor patiënten. Twaalf Nederlandse ziekenhuizen kondigden vrijdag aan dit daadwerkelijk te gaan doen. Maakt dit een einde aan de soms maandenlange zoektocht van Nederlandse patiënten naar medicijnen?

Het lange wachten op nieuwe medicijnen maakt Nederlandse patiënten wanhopig

Op zoek naar medicijnen in het buitenland

Brandpunt sprak met de nabestaanden van twee Nederlandse patiënten die zo'n zoektocht voerden naar een specifiek kankermiddel dat in Nederland nog niet beschikbaar was. De ene patiënt zocht uiteindelijk haar heil op het internet en diende de middelen zichzelf toe. De arts van de ander deed er maanden over om het medicijn te pakken te krijgen. Toen dat eindelijk gelukt was, overleed zijn patiënte nog voor hij het toe kon dienen. Deze arts noemt het "onethisch" om de nieuwe, veelbelovende medicijnen niet aan Nederlandse patiënten te geven.

Ook Anne Marie van Veen kreeg de diagnose kanker; uitgezaaide longkanker, met een prognose van weken tot maanden. Ze werd al behandeld met een van de nieuwe revolutionaire medicijnen, maar nu is de kanker terug. Anne Marie ging zelf op zoek en heeft een nieuw middel ontdekt dat in de VS wordt ontwikkeld. Nu is de vraag of ze de komst van de medicijnen in Nederland nog meemaakt.

Speciale bemiddelaars

Het lange wachten op nieuwe medicijnen maakt Nederlandse patiënten soms zo wanhopig dat ze bereid zijn om 'proefkonijn' te spelen. Ze zoeken soms hun toevlucht tot het buitenland of het internet om aan de medicijnen te komen. Of ze wenden zich tot speciale bemiddelaars,  die proberen patiënten en medicijnen te matchen.

Hebben deze patiënten terecht hoop op de nieuwe generatie medicijnen die kanker tot een chronische ziekte zouden maken? De medicijnen gelden dan wel als veelbelovend, maar er is ook nog beperkt onderzoek naar gedaan. Zullen ze op de lange termijn wel doen wat beloofd wordt? Is het sneller beschikbaar stellen geen risico op grote medicatiefouten? Of moet je patiënten die niets meer te verliezen hebben deze middelen altijd geven?

Heeft u problemen met het verkrijgen van medicijnen? Tip ons!