brandpunt+

Nieuws

Eindelijk lichtpuntje in slepend dossier van deze aardbevingsgedupeerde

Herman Vijlbrief

Jelle Broekroelofs

Goed nieuws voor aardbevingsslachtoffer Lambertus Janssens: de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) laat de voorwaarden voor het opkopen van zijn huis vallen.

Janssens is al geruime tijd met de NAM in onderhandeling over een schadevergoeding, nadat zijn woonhuis in Appingedam onbewoonbaar werd verklaard na een aantal zware aardbevingen. Onlangs liet de NAM hem weten dat de maatschappij zijn huis wilde opkopen, op voorwaarde dat hij afzag van een lopende rechtszaak tegen de NAM.

Het huis van Lambertus Janssens is onbewoonbaar verklaard.
Het huis van Lambertus Janssens is onbewoonbaar verklaard.

Zijn advocaat Pieter Huitema sommeerde de NAM af te zien van die voorwaarden van de opkoopregeling. Omdat daar niet op gereageerd werd, spande hij een kort geding aan tegen de gasexploitant.

“Direct na jullie berichtgeving over het kort geding, nam de NAM contact op met mijn advocaat. Ze zeiden niet goed op de hoogte te zijn van onze situatie en de voorwaarde te willen laten vallen. Daarom zien we af van een kort geding”, reageert een opgeluchte Janssens.

De NAM wil graag met ons in gesprek

Lambertus Janssens woont nu ruim een jaar met zijn vrouw en vijf kinderen in een huurhuis buiten het aardbevingsgebied. De betaling van de huur, die eerder door de NAM zou worden stopgezet, is nu met drie maanden verlengd.

Volgens Janssens wil de NAM na de vakantieperiode met hem en zijn advocaat om tafel. “De NAM heeft gezegd dat ze graag met ons in gesprek gaan. We hopen dat dat gesprek er gaat komen.”

Eerdere reportage van Brandpunt over deze zaak: