brandpunt+

Fotoserie

Eindelijk het echte verhaal achter deze foto

Liesbeth Staats

Cas de Jong

Er zijn weinig foto’s zoveel en vaak de wereld over gegaan als deze foto. Een beeld dat de Trumps in zijn volle glorie toont: Veel, goud en misschien een tikkeltje over de top. Wij spraken de vrouw die deze foto maakte, Régine Mahaux, al 8 jaar de huisfotograaf van de bekendste familie van Amerika.

Baron is chef speelgoed

‘Dit is absoluut de foto die de hele familie belichaamt’, antwoordt Régine Mahaux direct na binnenkomst. Mahaux, een Waalse fotograaf die ongeveer alle grote der aarde aan haar lens voorbij zag trekken: Robert de Niro, Paris Hilton, Gerard Depardieu. Zomaar een kleine greep uit haar oevre.

En nu dus al ruim 8 jaar lang de huisfotograaf van Donald Trump en zijn familie. Mahaux vervolgt enthousiast: “Ieder heeft zijn eigen plek op deze foto, ze stralen plezier uit. Baron is daar, met zijn eigen identiteit, hij is hier al de baas, de chef van zijn speelgoed.Melania beschermt haar familie, met stijl en grandeur en Donald is blij er te zijn”.

Zij hebben geen probleem met wie ze zijn, dit zijn ze
Régine Maheaux, huisfotograaf

“Ze liegen niet”

Bij de opmerking dat het er wel erg geposeerd uit ziet allemaal, krijgen we dan ook de wind van voren. Mahaux: “Ze zetten hun deuren voor je open, ze geven je vol vertrouwen, je mag van de zolder tot de kelder, en zoek maar uit wat je wilt. Alles om samen het verhaal te creëren, ze blijven erg zichzelf, niets is gemaakt.”

Dit komt volgens Mahaux omdat de Trumps heel duidelijk over hun identiteit zijn.Zij hebben geen probleem met wie ze zijn, dit zijn ze, ze blijven zichzelf trouw. Ze maken niets, ze liegen niet, dit is hun familieportret.”

‘Ze spreekt 5 talen’

Nog zo’n misverstand dat de fotograaf graag uit de wereld wil helpen is de rol van first Lady Melania.  Zeker niet alleen een mooi plaatje die haar man naar de mond praat volgens de Waalse. “Het is een vrouw die 5 talen spreekt, die heel veel heeft gereisd, die heel moedig is. Ze heeft geen huishoud hulpjes die alles doen voor haar, nee, ze helpt dingen te dragen of neer te zetten. Ze heeft een duidelijke emotionele intelligentie.”

Juist in al deze turbulentie is zij hét ankerpunt van de familie volgens Mahaux. “Melania is in dit alles altijd een stabiele factor gebleven, heel kalm, heel plezierig, met perspectief.”

Hij is zeker niet bazig’

En dan de man waar alles om draait, de toekomstig president van Amerika, Donald Trump. Hoe is het om van zo dichtbij met hem samen te werken? “Hij is geweldig voor een artiest,  Hij is als was in je handen. We zitten samen in een comfortzone en dan creëren we iets. Hij is zeker niet bazig. Als hij een goed idee heeft, geniaal, dan doen we dat. “

Let’s make this photo great

En Mahaux weet waar ze het over heeft.  Als fotograaf van de grote sterren  heeft ze al heel wat ego’s moeten dresseren. Maar Trump is daar vreemd genoeg niet één van. “Hij is geestig, enthousiast, een winnaar. Geen ‘master of the universe’ zoals ik dat bij andere mensen in Hollywood  meemaakte. Zeker, hij houdt van het spel,van de media. Maar zoals alles, wil hij ook bij een foto het hoogste bereiken. Altijd, als ik kom voor 1 een uur, dan blijven we twee dagen. Dat is heel zeldzaam. Let’s make this great, geldt ook hier.”

 

Foto's: Régine Mahaux