brandpunt+

Achtergrond

Door gezonder te eten kan Rivano (11) eindelijk zonder pijn voetballen

Anne Rotteveel

Nergens in Nederland zijn kinderen zo zwaar als in Amsterdam. Maar liefst 1 op 5 kinderen is te dik. Rivano (11) was één van die kinderen. "Ik had tijdens het voetballen altijd pijn aan mijn voeten.”

Altijd voetballen

Even voorstellen : Rivano is 11 jaar oud, fanatiek voetballer en volgend jaar mag hij naar de middelbare school. Zijn lust en zijn leven is dus voetbal. Drie keer in de week is hij op het voetbalveld te vinden, maar ook daarbuiten heeft ie zijn voetbal altijd bij zich, onder zijn arm.

Pijn met lopen

Toch had Rivano altijd 1 probleem bij het spelen van zijn lievelingssport: hij had vanwege zijn gewicht altijd pijn. Rivano: “ Ik had altijd veel pijn aan mijn voeten tijdens het voetballen.”

De oplossing van de huisarts was simpel: meer water drinken en niet meer snoepen. Dat klinkt eenvoudig, maar zo simpel was het helaas niet voor Rivano om zijn handen uit de snoep pot te houden. Zeker niet als je vriendjes met wel met zakken chips en snoep blijven rondlopen. 

ik ga altijd met mijn rug naar de bar zitten
Rivano

Met je rug naar de cola

Gelukkig kwam  daar snel verandering in toen zijn sportclub mee ging doen aan het grote anti-obesitasplan van de Gemeente. Dat betekent concreet dat er voor 4 uur geen snoep meer wordt verkocht in de kantine en er zijn ook gezonde snacks te koop.

Maar ja, daarmee zijn niet alle slechte verleidingen de wereld uit voor Rivano. De cola en sprite staan ook nog steeds in de koeling te lonken naar hem. Hoe weet hij al deze slechte dingen te weerstaan?  Rivano: “ Ik ga altijd met  mijn rug naar de bar zitten met mijn flesje water. Als je het niet ziet, weet je ook niet wat je mist.”

Volle biologische melk en geen suiker

Als we buiten een potje aan het voetballen zijn, (het staat al 3-0 voor hem…), zegt Rivano dat hij nu ook eigenlijk helemaal niet meer zo van zoet houdt. En van die magere melk vindt hij ook maar niks, bij hem thuis drinken ze gewoon volle biologische melk. Goed voor je botten toch?

Ik kan nu eindelijk alles doen wat ik wil
Rivano

5 kilo eraf en geen pijn meer

En dat nieuwe dieet heeft Rivano  bepaald geen windeieren gelegd. Hij is al 5 kilo afgevallen in een paar maanden tijd. En het mooiste is, hij kan nu voetballen zonder pijn.

Rivano:”Ik kan nu eindelijk alles doen wat ik wil.”

Hoe Amsterdam afrekende met obesitas: