brandpunt+

Nieuws

Donorkinderen: “DNA-databank Fiom faalt”

Myrthe Buitenhuis

“Het is gewoon een rommeltje en de mensen die ons nu zouden moeten helpen in het achterhalen van onze afstammingsinformatie, wie is onze familie, die falen, en dat is afschuwelijk”. Dat zegt donorkind Ester Lau van Donor Detectives vanavond in Brandpunt (KRO-NCRV).

De donorkinderen kregen allerlei klachten binnen van lotgenoten die op zoek zijn naar hun biologische vader. Ze concluderen dat het probleem structureel is. “Zo hoor je verhalen van mensen die heel lang moeten wachten en die verhalen komen zo vaak terug dat je je realiseert, dat zijn geen incidenten”, aldus De Lau.

Uit inventarisatie van de donorkinderen blijkt ook dat het FIOM ruim 50 broers en zussen die wel in de databank stonden en niet aan elkaar gekoppeld werden. En dat terwijl FIOM, de overheidsorganisatie die mensen moet helpen met afstammingsvragen, dat wel belooft.

Samen met lotgenoten richtte Ester de Lau de Donor Detectives op. Ze willen niet langer afhankelijk zijn van Fiom en gaan nu zelf op zoek. Zo ontdekte De Lau via een commerciële databank in de VS dat ze een zusje heeft. Terwijl dat zusje, net als Ester, haar DNA al jaren geleden afstond aan Fiom: “Ik ben heel boos op FIOM, want zij hebben zes jaar lang mijn zusje in de databank gehad zonder dat ik daar van wist.

In een reactie aan het televisieprogramma Brandpunt, laat de directeur van Fiom, Ellen Giepmans, weten, dat ze de klachten van de Donordetectives begrijpt: “het raakt ons als dingen misgaan of niet helder genoeg zijn en we doen er alles aan om dit recht te zetten”. Naar aanleiding van de klachten gaat ze de informatie op de website aanpassen.

Giepmans, wijt de opgelopen achterstanden aan de door het Ministerie van VWS gedane bezuinigingen. Haar organisatie is afgelopen jaren van 100 naar 40 mensen gegaan. En dat terwijl het aantal vragen en aanmeldingen van donorkinderen en donoren explosief is gestegen. “Als ik meer menskracht heb kunnen we iedere vraag veel sneller aanpakken.”