brandpunt+

Reportage

De DNA-missie van twee Nederlandse adoptiekinderen

Jelle Broekroelofs

Aart Zeeman

“Señora, señora”. Met deze woorden proberen twee Nederlandse vrouwen in de Colombiaanse hoofdstad Bogota contact te maken met voorbijgangers. Ze zoeken vaders en moeders die hun kinderen kwijt zijn door adoptie. Ze delen flyers uit over hun missie: families weer bij elkaar brengen door middel van DNA.

Marcia neemt DNA af bij een vrouw die haar kind zoekt
Marcia neemt DNA af bij een vrouw die haar kind zoekt

Marcia Engel en Fiona Teggatz zijn Colombiaanse kinderen die in de jaren 70 en 80 zijn geadopteerd door Nederlandse ouderparen. Ze zijn bestuursleden van de stichting Plan Angel, speciaal opgericht om te zoeken naar de vermiste kinderen van Colombiaanse ouders. Ze doen dit niet door allerlei rommelige archieven van Colombiaanse kindertehuizen uit te spitten, maar gebruiken een nieuwe, zeer doeltreffende methode: de DNA-test. “Voor mij is het de enige hoop, zo’n klein buisje, een beetje vloeistof en wat menselijk materiaal”, zegt de nog zoekende Fiona.

Te arm voor een DNA-test

Vaak zijn de Colombiaanse ouders te arm om zelf te zoeken naar hun vermiste kind. Laat staan dat ze een DNA-test kunnen betalen. Om zoveel mogelijk erfelijk materiaal te verzamelen reizen Fiona en Marcia naar Colombia om daar gratis DNA-kits uit te delen. Daarvoor moeten ze eerst de straat op. Door flyers uit te delen hopen ze dat zo veel mogelijk Colombianen naar een DNA-inzamelingsavond in Bogota komen. Uiteindelijk gaat het erfelijk materiaal in een envelop naar Family Tree, een internationale DNA-bank, waarin ook zoekende adoptiekinderen geregistreerd staan met hun DNA.

Fiona in gesprek met een zoekende ouder
Fiona in gesprek met een zoekende ouder

Geboorte van Plan Angel

Marcia Engel is de oprichter van Plan Angel. “Het is voor mij heel belangrijk om te weten waar ik vandaan kom.” Het is er haar missie om al die Colombiaanse ouders te helpen hun kinderen te vinden. Ze beschouwt haar Plan Angel als meer dan een middel om familieleden weer bij elkaar moet brengen. In haar zoektocht naar haar eigen biologische ouders ontdekte ze dat er met haar papieren was 'gerotzooid'. Ze dacht 'dit moet anders' en richtte in 2008 Plan Angel op, een project waarbij DNA centraal staat. Marcia vond haar biologische moeder Martha Ramirez nog zonder een DNA-test, met ouderwets recherchewerk.

DNA als laatste strohalm

Mede-bestuurslid Fiona Teggatz heeft tot op de dag van vandaag haar biologische ouders niet kunnen vinden. Voor haar is het uitdelen van gratis DNA-kits een emotionele gebeurtenis. “Je hoopt dat er iemand tussen zit die aan je is gelinkt.” De zoektocht naar haar moeder of familie is vastgelopen door het ontbreken van goede documenten en DNA  is dan de laatste strohalm. “Als je niks hebt, geen datum van je moeder of familie, kan je nergens naar zoeken en dan is er geen andere weg dan via DNA”, zo zegt Fiona.

Paula is Marcia dankbaar voor het vinden van haar zoon
Paula is Marcia dankbaar voor het vinden van haar zoon

Paula heeft haar zoon gevonden

Hoewel de testen van Plan Angel in Colombia nog niet zo lang beschikbaar zijn, is er inmiddels al een succesvolle match. Volgens de gegevens van de DNA-bank is Paula de biologische moeder van een jongetje dat in Nederland is geadopteerd. Ruim veertig jaar geleden stond ze haar kind af aan de kinderbescherming. Een paar maanden geleden bezocht Paula een bijeenkomst van Plan Angel en gaf haar DNA af. Binnenkort gaat ze naar Nederland om haar zoon te ontmoeten. “Ik ben Marcia intens dankbaar dat ik hem dankzij haar wel heb gevonden”.

LEES OOK