brandpunt+

Blog

Robotband symboliseert wederopstanding Eindhoven

Piet de Blaauw

Deze band heeft een wel heel bijzondere samenstelling: vier instrumenten, nul mensen. Dit is Team Dare, de eerste robotband van Nederland.

Eindhoven: stad van twee snelheden 05 Mrt 2017 Eindhoven: stad van twee snelheden

Bekijk de reportage hier

De superhit Happy van Pharrell Williams schalt door een kelder op de High Tech Campus in Eindhoven. De band Team Dare heeft er zin in vanavond. De bandsamenstelling is wel bijzonder: vier instrumenten, maar nul bandleden op het podium. Het is een absurd gezicht: dit is de eerste robotband van Nederland.

“We hebben zelfs al een aantal keren in het buitenland opgetreden”, zegt Heico Sandee, een van de oprichters van de band. De reacties van het publiek waren volgens Heico heel enthousiast. “Mensen gingen zelfs dansen. Op de muziek van een robotband, dat is toch geweldig!”

Team Dare is opgericht door acht studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Heico is één van hen. Gemiddeld staan ze elke maand wel een keer op het podium, in binnen- of buitenland. De band bestaat uit een contrabas, gitaar, drumstel en een panfluit. Vooral dit laatste instrument bleek lastig te robotiseren omdat de menselijke mond op veel verschillende manieren blijkt te kunnen blazen. “We zijn maanden bezig geweest om de panfluit na te bootsen”, zegt Heico. 

De robotband is symbolisch voor wat er zich de afgelopen decennia heeft voltrokken in Eindhoven. Ooit kwam de stad tot bloei dankzij multinational Philips, maar de productie van gloeilampen en andere producten werd onder druk van stijgende lonen door de jaren heen te duur. De productie werd verplaatst naar lagelonenlanden als India of robots namen het werk over, met ontslagronde op ontslagronde als gevolg. 

Philips is inmiddels grotendeels ontmanteld, maar Eindhoven heeft zich de afgelopen jaren weer opgericht. De nadruk ligt nu niet meer op productie, maar op het bedenken van slimme oplossingen. Duizenden whizzkids vanuit de hele wereld trekken naar Eindhoven om voor miljardenbedrijven als hightechbedrijf ASML of kleine startups te werken. 

Ook de mannen achter de robotband Team Dare werken bijna allemaal op de ‘slimste vierkante kilometer van Nederland’. Voor hen was het een uitdaging om ook menselijke creatieve uitingen als muziek te vervangen door robots. Kwalitatief is er nog wel wat te verbeteren aan de muziek en het is de vraag of een robot ooit menselijke emotie in muziek kan vertolken. 

Voor Heico en zijn team is een concert in ieder geval een ontspannen bezigheid. “We kiezen een playlist en daarna gaan de robots aan de slag”, zegt Heico. “De band wordt nooit moe en wij kunnen tijdens het concert rustig een biertje open trekken.” 

In aanloop naar de verkiezingen besteedt Brandpunt komende dinsdag aandacht aan de kloof tussen ‘High Tech-Eindhoven’ en de mensen die de boot hebben gemist. De stad zet alles op alles om die kloof te dichten.

Bekijk de reportage hier


Credits headerfoto: Team Dare