brandpunt+

Even bellen met

We spraken de aanvoerder van ADO over voetballand China

Jeroen Pen

In 2030 wint China het WK voetbal. Als het aan China ligt althans. Het land zet vol in op het opleiden van eigen talent, in de competitie aangevuld met spelers die op z’n zachtst gezegd een aardig centje kosten.

En dat moet dus over twaalf jaar het wereldkampioenschap opleveren, bleek deze week in Brandpunt. Afgelopen juli was ADO Den Haag nog een paar dagen in China, tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. In het land van vaak bekritiseerde oud-clubeigenaar Wang Hui werd onder andere getraind met en gespeeld tegen talentvolle Chinezen. We belden linksback en ADO-aanvoerder Aaron Meijers over zijn ervaringen. Kunnen ze echt wereldkampioen worden, die Chinezen? En zou hij er zelf willen spelen?

Da’s weer eens wat anders dan Scheveningen, Aaron. Was je eerder in China geweest?

“Nee, nog nooit. Niemand van ons, trouwens. Het is natuurlijk niet echt een typische vakantiebestemming. Dus het was leuk om toch mee te maken, al waren we er maar drie, vier dagen, en was het flink volgepland allemaal.”

Heb je nog wat van het land kunnen zien in die tijd?

“Van de gewone Chinezen, bedoel je? Nee, dat niet. Geen tijd voor gehad. Er stonden wel mensen in ADO shirtjes op het vliegveld en bij ons hotel. Dat is prachtig om mee te maken. Qua trekpleisters zijn we naar de Verboden Stad geweest, en naar de Muur. Dat was het leukst. We gingen omhoog met een kabelbaan, alleen was dat ding klein en was er niet genoeg plek voor iedereen. Dus de spelers mochten mee, maar de staf niet. Die moesten lopen en kwamen helemaal bezweet boven. Stonden wij daar allemaal te lachen natuurlijk. Dat is wel een goed verhaal voor thuis, ja.” 

En hoe staat het voetbal er in China voor?

“Dat viel me echt mee. We hebben een wedstrijd gespeeld tegen Bejing Enterprises gespeeld, een club uit de Chinese Jupiler League, zeg maar. Die wonnen we met 2-1, maar die gasten waren goed hoor. Je denkt: China, dat zullen wel kleine mensen zijn, maar het waren juist fysiek sterke spelers. En wij hadden veel gereisd en weinig gerust, dus dat was lastig. De wedstrijd ging gelijk op. Technisch waren ze goed, de mentaliteit is daar natuurlijk top, alleen tactisch moeten ze nog veel leren.”

Denk je dat ze in 2030 het WK kunnen winnen?

“Dat lijkt me wat hoog gegrepen, maar ik denk dat ze in 2034 de poulefase kunnen overleven. Mits ze wat meer op tactiek gaan trainen. Ze zijn druk bezig daar hoor, het zit echt in de lift.”

Er voetballen ook steeds meer spelers uit Europa en Zuid-Amerika. Wat zou jij zeggen als een jonge, talentvolle teamgenoot naast je komt zitten en vraagt: aanvoerder, ik heb een aanbieding uit China, zal ik tekenen?

“Dat ligt eraan hoe talentvol die jongen is. Als je echt een grote kan worden, moet je natuurlijk in Europa blijven. Maar voor alle andere gevallen geldt: als je veel kan verdienen daar, ben je gek als je het niet doet. Op mijn leeftijd zou ik zeggen: pak je spullen en vertrek.”

Jij zou wel naar China willen?

“Die bedragen.. Ik sta wel open voor een avontuurtje. Ik ben 29, niet de jongste meer. Als ze voor mij komen, sta ik er zeker voor open. Graag zelfs. Als er Chinese clubs zijn die dit lezen: bel maar, haha.”

Iets anders. Hoe was het om de mensen van de grootaandeelhouder in ADO UVS te ontmoeten?

“Dat voelde als een nieuwe start. Geloof het of niet, iedereen is weer positief. Wat gebeurd is, ligt achter ons. De sfeer rond de club is weer positief en wij moeten nu gewoon een mooi seizoen draaien in de eredivisie.”

Headerfoto: Aaron Meijers in duel met Feyenoorder Steven Berghuis. Bron: Olaf Kraak/ANP. Onze reportage over voetballand China bekijken? Dat kan hieronder.