brandpunt+

Reportage

De jongste slachtoffers van loverboys zijn 11 jaar. U leest het goed: 11 jaar

Herman Vijlbrief

Net als meisjes van 16 en 17 moesten ook deze nog jongere meisjes in een weerzinwekkende wereld leven. Ze werden stelselmatig misbruikt door pooiers en mensenhandelaren. Door onbekende mannen verkracht en als prostituee ingezet op verlaten parkeerplaatsen.

Bekijk hier de reportage

Fier vangt jaarlijks 100 meiden op

Het zijn verhalen waar ze bij Fier dagelijks mee te maken krijgen. Fier is een landelijk expertisecentrum voor slachtoffers van mensenhandel. Vanuit heel Nederland worden hier jaarlijks zo’n honderd meisjes opgevangen en behandeld op zogeheten ASJA-groepen. Een plek voor meiden die gedwongen in de prostitutie of voor een pooierboy werkten.

Meisjes van 11 jaar, dat zijn kinderen die al echt seks moeten hebben met andere mannen
Shenna Werson, teamleider Fier

Shenna Werson werkt al 7 jaar bij Fier en is teamleider bij de pooierboy-meiden. Ze heeft in die jaren het aantal slachtoffers zien stijgen. En erger nog: de meisjes worden steeds jonger.

Misbruik van hun kwetsbaarheid

“Meisjes van 11 jaar, daar gebeurt hetzelfde mee als meiden van 17 jaar. Dat zijn kinderen die al echt seks moeten hebben met andere mannen. Wij kunnen ons er gelukkig niets bij voorstellen. Maar er zijn mensen die zich er wel wat bij kunnen voorstellen. Die maken misbruik van deze meisjes en hun kwetsbaarheid.”

Shenna Werson, teamleider bij Fier
Shenna Werson, teamleider bij Fier

De daders zijn ook jong

Uit het jaaroverzicht 2015 van mensenhandelstichting CoMensha blijkt dat er vorig jaar 119 slachtoffers van loverboytechnieken zijn geregistreerd. Maar naar verwachting ligt dat aantal (veel) hoger. Jeugdzorginstellingen melden om privacyoverwegingen bijvoorbeeld vaak niet of ze cliënten in behandeling hebben die slachtoffer zijn geworden.

Onlangs bleek uit de Monitor Mensenhandel van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel dat de daders vaak jong zijn. Een op de vijf verdachten van mensenhandel in 2015 was tussen de 18 en 22 jaar of zelfs nog minderjarig.

Losweken van pooiers

Wij kregen bij hoge uitzondering toestemming om een aantal dagen te filmen op een van de loverboy-groepen. Gemiddeld verblijven de meisjes er zes tot twaalf maanden, op vrijwillige basis. Doel van de behandeling is hen los te weken uit de verstikkende wereld van hun pooiers, zodat ze weer een veilige plek vinden in de maatschappij. Maar of hen dat lukt?


Foto: ANP

Chatten met Fier: wil je naar aanleiding van deze reportage je verhaal kwijt of heb je advies nodig? Via deze site kun je anoniem chatten met een hulpverlener van Fier. Bellen kan ook: 088-2080000.